Van miért megmerítkezni Balatonfüred titkaiban :: Hotel Golden Lake Resort

Van miért megmerítkezni Balatonfüred titkaiban

Miközben a Balaton és a nyár a fürdésről és a lángosról szól, a tavaszi időszak is számtalan olyan élményt, látnivalót ígér a ma már 365 napos élmént nyújtó magyar tengernél, amiért érdemes felkerekedni Balatonfüredre, ahol a reformkori belváros és a kulturális értékek mellett a vitorlázás és a csúcsborok is kellemes élményt ígérnek.

Ha Balatonfüred akkor Anna Bál – mondjuk automatikusan, ami már önmagában is jelzi, hogy a hagyományaira oly büszke Balaton parti város milyen nemes hagyományokat ápol - az Anna bál esetében 1825 óta. Utcáin járva az is hamar nyilvánvalóvá válik, hogy a múltjára büszke város értékeit megőrizve úgy törekszik a modernitásra, hogy közben páratlan hangulatot ígér a kellemes sétákkal egybekötött többnapos balatoni látogatáshoz. Köszönhetően annak is, hogy közel két évtizede, Füreden nyílt meg a Balaton egyik első, egész évben nyitvatartó négycsillagos szállodája, a Hotel Golden Lake Resort, amelynek tulajdonosai egy mediterrán városnegyedet is felépítettek az egykori hajógyár helyén.

Füredre érkezve, kiindulási pontként adja magát a múlt század békeéveit idéző hajókikötő és mellette a Vitorlázeum izgalmas, interaktív vitorlás történeti kiállítása. Amely a Balaton és a város történetével egybeforrott vitorlázás emlékeit bemutatva köti össze Füred múltját a jelennel. Itt kezdődik a népszerű Füredi Tavaszi Fesztiválnak is otthont adó Tagore sétány, ahol az irodalom és a tudomány hírességei által egykor ültetett, árnyat adó fák sokat tudnának mesélni arról, ki-mindenki korzózott már a szépséges sétányon.

A minden évben július végén megrendezésre kerülő Anna Bálnak otthont adó Anna Grand Hotel épületétől a Nemzet csalogányaként is tisztelt színészművésznő, Blaha Lujzáról elnevezett utcán érdemes elindulni. Aki a legnagyobb sikerei idején is rendre hazatért itt található villájába, a szeretett otthonának tekintett Balatonfüredre. Innen, csak pár lépést kell megtenni, hogy a „nagy magyar mesemondóként” is említett Jókai Mór 1870-ben épült villájához érjünk, amelynek teraszáról az írófejedelem gyakran gyönyörködött a Balaton és Tihany felé nyíló csodás panorámában. Az eredeti szépségében álló épület ma emlékházként ad betekintést Jókai Mór füredi mindennapjaiba. Közvetlenül a Jókai villa mellett, hatalmas, gondozott kertben áll a balatonfüredi kulturális negyed koronadíszének számító Vaszary Galéria.

Az eklektikus villaépítészet remekétől a Zákonyi sétányra jutva, már a mai kor dizájnelemeit tükröző, étteremnek, kávéháznak és modern kiállítótereknek otthont adó fehér, minimalista épületek jelzik, hogy Füred az építészet és a kulturális üzenetek terén is megérkezett a XXI. századba. Szemet gyönyörködtető példája ennek a Zsdrál Art galéria. Füred és a Balaton térségének első, kortárs kereskedelmi galériájának tulajdonosa az a Zsdrál Márkó, aki néhány éve, Pécsett nyitotta meg az első vidéki modern és kortárs képzőművészeti galériát, amelynek 2021-ben, testvérintézményeként jött létre a füredi intézmény.

A galériával éppen szemben áll a Füred arculatát elsőként átalakító épületkomplexum, amelynek vezérhajója a Hotel Golden Lake Resort. Épülettömbjébe ágyazva a kör alakú korzó teremt mediterrán hangulatot a színpompás üzletekkel az éttermek, kávéházak hangulatos teraszaival és a Silver Yacht kikötő vízen ringatózó fehér vitorlásaival.

A szálloda megálmodója és igazgatója Rádóczy Andrea, akinek egész szakmai pályafutása a szállodaiparhoz és szülővárosához, Balatonfüredhez kötődik. Így amikor a város Önkormányzata 2005-ben pályázatot hirdetett a vízparton álló egykori hajógyári hangárok helyén kialakítandó turisztikai célú beruházás megvalósítására, férjével együtt természetesenek érezték, hogy a családi szálloda megépítése mellett döntenek. Így valósult meg a mai Hotel Golden Lake Resort 2,5 milliárdos projektje, amelynél egyedi megoldást alkalmazva, a banki finanszírozás mellett a mediterrán hangulatú komplexumban kialakítandó üzletek és apartmanlakások értékesítéséből befolyó forrás is meghatározó hányadot képviselt.

„A megvalósításban nagy szerepe volt annak, hogy olyan tervet kellett benyújtaniuk, ami nem zárja el a vízparttól a nagyközönséget: az akkor úttörőnek számító, egész évben nyitvatartó, 65 szobás wellness- és konferenciahotel, valamint a 40 apartman mellett ezért egy olyan vízparti korzót alakítottunk ki 27 kereskedelmi és vendéglátó egységgel, illetve az 52 férőhelyes jachtkikötővel, ami egyedülálló városrészt hozott létre a Füred központi sétálóutcájának számító Zákonyi sétánynál”- mondja Rádóczy Andrea. A projektet dicséri, hogy miközben az épületegyüttes 2008-ban elnyerte a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat, ezt követően 52 ország pályázói közül egy kuala lumpuri szállodával megosztva nyerte el meg a legnagyobb nemzetközi ingatlanszakértői szövetség, a FIAPCI különdíját.

A lokálpatrióta szállodaigazgatónő örömmel nyugtázza, hogy az elmúlt évtizedekben a város úgy szépült meg, hogy a Balaton felvidék csodás tájára és a Balatonfüredre érkezőknek olyan látványban és élményben lehet részük, amely a világ minden táján megállná a helyét. Ebbe a megújulásba illeszkedik az is, hogy a covid időszakában, közel félmilliárdos beruházás eredményeként a Hotel Golden Lake Resort is teljesen megújult. Belső tere tökéletesen illeszkedik a mai Füred által sugárzott életérzéshez: a szépséghez, a minőséghez és a balatoni hangulathoz. Amit a szálloda belső terein és a szobák falain a stílusteremtő, a tóparti fényképeket idéző fekete-fehér lenyomatok keltenek életre. A legújabb beruházás pedig az a szaunaszeánszoknak otthont adó, külső finn szauna, amelynek üvegfalán át a balatoni panorámát látni, miközben a szintén új .. vízéből a parti nádast és esténként a csillagokat lehet megcsodálni.

„Meggyőződésem, hogy a turizmus csapatmunka. Ezalatt nemcsak azt értem, hogy a szálloda teljes személyzetének professzionális teljesítményt kell nyújtania, hanem azt is, hogy egyetlen étterem, szálloda sem lehet igazán sikeres egymagában. Ehhez arra van szükség, hogy a város és a helyi szolgáltatók a közös érdekek mentén összefogva közös marketingtevékenységgel hívják fel az értékeikre a figyelmet idehaza és külföldön egyaránt. Mert miközben a főszezonban maguktól is érkeznek a vendégek, még mindig nagyon sokan nem tudják milyen fantasztikus élmények várják az utazókat tavasszal, ősszel és a télen is Balatonfüreden. Ahol akár csak pár órára is lehet vitorlást bérelni, hogy átéljük a balatoni vitorlázás semmihez nem fogható élményét, vagy megkóstolni a vidék prémium borait, amit olyan kiváló borászok készítenek, mint a Magyar Bor Akadémia (MBA) által a 2022-es esztendő Év Bortermelőjének választott Figula Mihály” – teszi hozzá Rádóczy Andrea.