Fókuszban a gazdaságbiztonság :: Hotel Golden Lake Resort

Fókuszban a gazdaságbiztonság

Gazdaság és biztonság, a vidékfejlesztés kihívásai és válaszok címmel rendezett Nyári Egyetemet pénteken az Észak-Balatoni Polgári Klub és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara. A balatonfüredi rendezvényen a témák neves szakemberei tartottak előadásokat a DE GTK kollektívájának.

Második alkalommal szervezett Nyári Egyetemet az idén 25 éves Észak-Balatoni Polgári Klub és a Debreceni Egyetem. A tanácskozáson a Gazdaságtudományi Kar ötven oktatója, kutatója és doktorandusz hallgatója vett részt.

- A Debreceni Egyetem mindig igyekszik olyan programot kínálni a kollégáknak intézményi és kari szinten egyaránt, ami az egyetem stratégiai fókuszpontjaival egybeesik. A Nyári Egyetemet immár hagyományőrző jelleggel rendezi meg a Gazdaságtudományi Kar itt, a Balaton környékén. A konferencián a kollegáink olyan területekkel ismerkedhetnek meg, amelyek fontosak a kar számára, így a jövő kihívásai, az innováció és a gazdaságbiztonság – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Pető Károly általános rektorhelyettes.

A Nyári Egyetemen Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke azokat az aktuális és várható világgazdasági eseményeket, adatokat vázolta fel, amelyek kihívás elé állíthatják a magyar gazdaságot, befolyásolhatják az infláció és a GDP alakulását. A szakmai nap célja ugyanis idén is az volt, hogy a DE GTK oktatói, kutatói, hallgatói prominens szakemberektől kapják meg a legfrissebb gazdasági információkat, amiket a tanév során hasznosíthatnak.

- 2023 a kihívások éve, a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara kiválóan kezelte ezeket a kihívásokat. Megtalálta azokat a nemzetközileg elismert szakembereket, akikkel közösen megoldásokat találhat a felmerülő kérdésekre. Az intézmény emellett bővítette képzési palettáját és kiválóan sikerült a beiskolázás a gazdasági, vállalati és vidékfejlesztési képzéseire – hívta fel a figyelmet Belinszky Katalin, az Észak-Balatoni Polgári Klub igazgatója, alapító elnöke.

A rendezvényen az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője is előadást tartott. Bárdos Szabolcs vezérőrnagy a hivatal tevékenységének bemutatásán keresztül ismertette a gazdaság- és a vállalatbiztonság aktuális kérdéseit, kockázati tényezőit. Ez a terület a Gazdaságtudományi Kar számára is kiemelten fontos.

- Karunk élen jár a gazdaságbiztonsággal kapcsolatos képzések, kutatások terén, folyamatosan fejlesztjük azokat. A gazdálkodás és menedzsment alapszakunkon már elérhető két új specializáció gazdaságbiztonság és vállalatbiztonság címen, amelyek egyedülállóak hazánkban, időszerűségük, szükségszerűségük pedig megkérdőjelezhetetlen, melyet jól mutat a tantárgyakra jelentkezők magas létszáma is – tájékoztatott Fenyves Veronika dékán.

A konferencia harmadik előadójaként a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt az ágazatot érintő biztonsági kérdésekről. Feldman Zsolt ismertette az Agrárminisztérium 2030-ra kitűzött főbb céljait, valamint a Megújuló vidék, megújuló agrárium-program tervezett lépéseit is.

Az agrárképzések tekintetében a Gazdaságtudományi Karon is változások várhatók, hiszen a 2022-ben nagy sikerrel indult agrár és üzleti digitalizáció alap-, valamint az agrárközgazdász mesterszak mellett jövő februárban már az új gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakra is lehet majd jelentkezni.


https://hirek.unideb.hu/fokuszban-gazdasagbiztonsa...