Bor, kultúra, kaland, vitorlázás :: Hotel Golden Lake Resort

Bor, kultúra, kaland, vitorlázás

Bor, kultúra, kaland, vitorlázás: Balatonfüred messze több, mint fürdés, lángos

Amikor a vöröses nap nyugovóra tér és a szemközti Tihany történelmet idéző Apátsága lassan sötétségbe burkolózik, a pohárban ragyogó díjnyertes fehér bort ízlelve elégedetten nyugtázhatjuk: nem várt élményekben is gazdag napokat töltöttünk a tradíciói megőrzése mellett modern arculattal is gazdagodott Balatonfüreden. Ami a Balaton és a reformkori belváros bájos utcáinál ma már messze többféle élményt ígér az utazónak.

Legyen ez a hétvége több, mint wellness – döntött a család. Olyan helyet keresve, ahol a medence mellett többféle tartalmas élmény várhat ránk Magyarországon. Így esett a választás a Balaton északi-parti fővárosára, a tavasszal is csodás Balatonfüredre. Ahol a múlt század békeéveit idéző hajókikötő és mellette a Vitorlázeum izgalmas, interaktív vitorlás történeti kiállítása köti össze Füred múltját a jelennel. Innen indul a Füredi Tavaszi Fesztiválnak is otthont adó Tagore sétány, amelynek hatalmas, árnyat adó fái, valamint a tudósok, Nobel-díjasok által ültetett fácskái biztosan sokat tudnának mesélni a régmúlt balatoni történéseiről.

Visszafelé már a legendás Anna Bálnak otthont adó Anna Grand Hoteltől indulunk el a csodás tehetségű Blaha Lujzáról elnevezett utcán. Ami nem véletlenül kapta nevét: a Nemzet csalogányaként is tisztelt színésznő, akinek egykori villája itt található, szeretett otthonaként tekintett Balatonfüredre. Innen már csak pár lépés a „nagy magyar mesemondóként” is emlegetett Jókai Mór 1870-ben épült villája, amelynek teraszáról az írófejedelem gyakran gyönyörködött a Balaton és Tihany felé nyíló kilátásban. Az épület ma emlékházként ad betekintést Jókai füredi mindennapjaiba.

A reformkorból a XXI. századba

Közvetlenül a Jókai villa mellett, szépen gondozott, hatalmas kertben áll a balatonfüredi kulturális negyed koronadíszének számító Vaszary Galéria. Vaszary Kolos hercegprímás 1892-ben felépített, majd 2010-ben gyönyörűen felújított egykori nyaralójának épületében folyamatosan megújuló, elsőrendű képzőművészeti élményben lehet részük a látogatóknak. Jellemző, hogy a kiállítótér olyan művészek alkotásainak is teret adott, mint Pablo Picasso, Joan Miró, Robert Capa és Amrita Sérgil. A villa kertjében sétálva, a Balatonra nyíló panoráma mellett az itt új otthonra lelt, Balatoni sellők című carrarai márványból készült szoborcsoportot gazdagítja a látványt. Vastagh Éva 1941-ben készült, szökőkútként működő szoborcsoportjának főalakja a legenda szerint Ingrid Bergmann színésznő arcvonásait idézi meg.

Az eklektikus villaépítészet remekétől a Zákonyi sétányra jutva, már a mai kor dizájnelemeit tükröző, étteremnek, kávéháznak és modern kiállítótereknek otthont adó fehér, minimalista épületek jelzik, hogy Füred az építészet és a kulturális üzenetek terén is megérkezett a XXI. századba.

Ikonikus példája ennek a Zsdrál Art galéria, ahová belépve mágnesként vonzzák a tekintetet azok a kiállított alkotások, amelyeknél a formákra, a színekre és a különleges művészeti megoldásokra rácsodálkozva még akkor is garantáltan elidőzünk, ha nem vagyunk műértők, csak szeretjük a szépet és érdekeset. Füred és a Balaton térségének eme első, kortárs kereskedelmi galériájának tulajdonosa Zsdrál Márkó, aki néhány éve Pécsett nyitotta meg az első vidéki modern és kortárs képzőművészeti galériát. 2021-ben, ennek testvérintézményeként jött létre a füredi galéria, amelynek kétemeletes hatalmas, letisztult belső terében a nemzetközileg is jegyzett magyar modern és kortárs művészek magával ragadóan látványos – megvásárolható -, festményei, szobrai, kerámiái ragadják magukkal a betérőt.

Hotelek Balatonfüred szívében, vízparti wellness szaunaszeánsszal


Turista szemmel Balatonfüred szálloda kínálata az egyik legkiválóbb a Balaton-parton. A városban számos lenyűgöző vendéglátóhely várja a pihenni vágyókat, de mind közül kiemelkedik, a Zsdrál Arttal szemben helyezkedő, a mai Füred arculatát elsőként átalakító épületkomplexum, amelynek - stílszerűen szólva - vezérhajója a Hotel Golden Lake Resort. Amelynek épülettömbjébe ágyazva egy kör alakú korzó teremt mediterrán hangulatot a színpompás üzletekkel az éttermek, kávéházak hangulatos teraszaival és persze a Silver Yacht kikötő vízen ringatózó fehér vitorlásaival.

A központi fekvésű, teljesen megújult, négycsillag superior hotel belső tere tökéletesen illeszkedik az új Füred által sugárzott életérzéshez: a szépséghez, a minőséghez és a balatoni hangulathoz. Amit a szálloda belső terein és a szobák falain a stílusteremtő a tóparti fényképeket idéző fekete-fehér lenyomatok keltenek életre. Nem véletlen, hogy szálláshelyként, a városnézés után tervezett pihentető wellnessre is gondolva a Hotel Golden Lake Resortra esett a választás. Amelynek Balatonra néző szobáiból a hotel előtti yacht kikötő vitorlásai, a távolban pedig a Tihanyi Apátság látványa teremt vérbeli balatoni életérzést.

A szálloda trendi stílusban elegáns halljában éppen a szokásos délutáni tea idejére érkeztünk, amikor a vendégek a ház ajándékaként fogyaszthatnak a felkínált pezsgőből, kávéból, teából és az aprósüteményekből. A bejelentkezés után pedig irány a wellness. Ahol a belső és a külső medence, a tepidárium, a sókamra mellett a legnagyobb attrakció, a fürdőmester által a tóparton álló panorámás finn szaunában levezényelt szaunaszeánsz. Majd jöhet vacsora, ami a környékbeli gazdáktól származó, szezonális alapanyagokat felhasználva a Golden Lake Resortban nemcsak ízletes, hanem egészséges fogásokat sorakoztat fel. A gasztronómiai élmények után pedig elmaradhatatlan az esti séta a Füred főutcájának számító, Zákonyi Sétányon, ahol már az első tavaszi napsütéstől kezdve lüktető embersereg teremt egészen a késő estig mediterrán, tengerparti hangulatot. Egy ilyen szép estén persze kár is lenne korán ágyba bújni: muszáj kipróbálni a Golden Lake Resort egyedülálló attrakcióját, a vízparton, a nádas mellett álló ….. amelynek kényeztetően meleg vízéből feledhetetlen esti panoráma nyílik a kristálytiszta, csillagos balatoni égboltra.

Vitorlabontás, csúcsbor kóstolás Petőfi nyomában

Ha már Balaton és Füred a legendás Kékszalag vitorlásverseny fővárosa, másnap reggel természetesen a vitorlázásé a főszerep. Aminek megszervezése azért is egyszerű, mert a magyar tenger egyik újdonságaként, a Golden Lake Resort portáján, már előre lefoglalhatjuk a ProYacht Balaton vitorlásait, vagy elektromos hajóit egy néhány órás, vagy akár egész napos élményvitorlázásra. Miközben a profik bérelt charter yachttal, maguk szállhatnak vízre, az amatőrök, képzett kapitány segítségével élhetik át a balatoni vitorlázás élményét. Mert a nyolc, tíz fős hajók mindegyike kapitánnyal együtt bérelhető, aki egy rövid oktatás során enged betekintést a vitorlázás rejtelmeibe.

Majd jöhet a kihajózás a magyar tengerre és miközben lassan magunk mögött hagyjuk a partot, egyre inkább átadjuk magunkat annak a csodás vízi élménynek, ami már másfél évszázada a tó történelméhez tartozik. Az élményhajózásnál persze nem a gyorsaságról, hanem a látványról és az életérzésről szól. Amit a napozás és a fürdés egyedülálló élménye színesít a tó kristálytiszta vízű belsejében.

A hajózás után pedig mi más tehetné fel a koronát a napra, mint egy prémium borkóstolás a füredi domboldalon, a Magyar Bor Akadémia (MBA) által a 2022-es esztendő Év Bortermelőjének választott Figula Mihály pincészetében. Ami a 12 hónapos balatoni élmények közé tartozik azzal, hogy ha a vendég előre foglal, mindig lehetőség nyílik egy hangulatos borkóstolásra és a hozzá illő minőségi falatok elfogyasztására. És ha már a reformkor, valamint a modernitás füredi összecsiszolódásáról beszélünk, a Figula pincészet példája is erről szól. Mert Balatonfüredet még néhány évtizede is az jellemezte, hogy a vasút alatti világ a turistáké és a domboldalt lakják a helyiek. Azóta viszont a dédapától több generáción át öröklődő Figula Pincészet hírnevének erősödése, valamint a kiterjet birtok történelmi épületeinek felújítása is hozzájárult ahhoz, hogy ma már Füred felső részét is egyre gyakrabban keresik fel a jó borok messziről érkező szerelmesei.

Akik a Meleghegyen, a 300 éves tölgyfák között járva fedezhetik fel azt az 1773-ban épült pincét, ahol a legenda szerint Petőfi is borozgatott és azt a Tölgyfa csárdát, ami ma már teljesen felújítva, hangulatos terasszal várja a vendégeket. A hangulatos, kiállításoknak is teret adó, hatalmas közösségi tér játszóhelyein még a gyerekek is tökéletesen érzik magukat, miközben szüleik a legfinomabb prémium borokat kóstolgatják. Azokat a nedűket, amelyek a pincészet 6 km-es körzetében - Balatonfüreden, Balatonszőlősön, Pécselyen, Csopakon és Tihanyban - található dűlőin termett szőlők zamatát megőrizve kelnek életre. Visszaigazolva az Év borászának szavait arról, hogy ezen, a paradicsomi tájon miként öltenek testet a szőlőben, borban a helyi talaj és kőzet tápanyagtartalmát, mineralitását hordozó terroir jellegzetességei.

A Figula Pincészet Tölgyfa csárdájának teraszáról a Kenesétől Tihanyig érő páratlan panorámát figyelve jóleső érzéssel könyvelhetjük el, hogy Balatonfüred messze több, mint a fürdés és a lángos, ami azért a verőfényes nyári napokon természetes része a balatoni élménynek.

Érsek M. Zoltán